Stránka používá cookies.

Stránka se nachází v testovací beta verzi.

Časy kdy je NOČNÍ PROUD, kdy je DENNÍ PROUD - ČEZ, EG.D, PRE, E.ON


V České republice je elektrická energie distribuována ve třech hlavních distribučních oblastech. Je na rozhodnutí distributora, kdy se zapíná a vypíná noční a denní proud pro domácnost, nebo pro firmu (distributoři ČEZ, EG.D, nebo Pražská energetika).

Přesné časy spínání, kdy začíná, nebo končí levná elektřina podle distribučních oblastí najdete zde

V každé distribuční oblasti jsou nastaveny jiné časy zahájení a skončení Vysokého tarifu a Nízkého tarifu (nebo taky VT a NT) – jde o systém Hromadného Dálkového Ovládání (HDO). Distributor může měniť časy kdy zapne a vypne "levný proud" (nebo taky "levný tarif"). Přenos signálu může být i rádiem, v takovém případě se jedná o RHDO (Rádiové Hromadné Dálkové Ovládání). Systém HDO s technologií obousměrné komunikace sa označuje zkratkou PLC.

Kód HDO je uveden na elektroměru nebo na přijímači HDO signálu

  • Přijímač HDO (krabička) najdete u elektroměru ("elektrických hodin"), nebo na rozvodné desce - je na něm  nálepka (bílá, nebo žlutá) s kódem HDO.
  • Když máte novější elektroměr, tak kód HDO se nachází přímo na elektroměru.

Když chcete zjistit, který dodavatel elektrické energie Vám poskytne nejlevnější cenu (v Kč/kWh) za noční a denní proud, použijte naše srovnání cen elektřiny pro Domácnosti a pro Podnikatele a Firmy, aby jste zjistili, kolik stojí levný tarif a jestli by jste ušetřili změnou dodavatele.

Změnou dodavatele elektřiny se Vám nezmění čas zapínání a vypínání nočního a denního proudu, protože distributora budete mít nadále toho samého – i po změně dodavatele elektrické energie. Změnou dodavatele měníte pouze dodavatele a ne distributora.


Možná Vás bude zajímat
Archiv ceníky elektřiny pro Domácnost
Archiv ceníky elektřiny pro Podnikatele a Firmy