Stránka používá cookies.

Stránka se nachází v testovací beta verzi.

2016 - ceny elektřiny


Cena el. energie je pod tlakem vývoje cen elektřiny v Německu. Německá vláda masivně investuje do obnovitelných zdrojů energie. Tyto investice zásadním způsobem ovlivňují vývoj cen elektrické energie nejen v Německu, ale i ve střední Evropě, Českou republiku nevynímaje.

Cena elektřiny je pod tlakem, klesá a předpokládáme, že tento trend bude nadále pokračovat. Je potřeba pamatovat na to, že aktuálně je cena elektrické energie v „konfliktu“ s výrobními náklady na výrobu elektřiny. Zavírají se elektrárny, protože výrobní náklady jsou vyšší, než cena elektrické energie na burze.

Kdyby nebyly masivní investice vlády v Německu do obnovitelných zdrojů energie (OZE), tak by jsme pravděpodobně už dávno byli svědky nárustu cen elektrické energie na evropských trzích. Koncoví odběratelé elektřiny, radujem se z toho, protože výrobcům elektrické energie v ČR tato situace spůsobuje "noční můry". Domníváme se, že období radikálních poklesů cen el. energie je už za námi. To neznamená, že tím pádem bude cena elektrické energie už jenom stoupat. Výhled do budoucnosti je nejasný a myslíme si, že s vysokou pravděpodobností už nebude cena elektřiny v roku 2017 výrazně levnější, než cena elektřiny v roce 2016.