Stránka používá cookies.

Stránka se nachází v testovací beta verzi.

Zlevněný zemní plyn – pravda, nebo lež


V reklamách dodavatelé zemního plynu nabízejí odběratelům zlevněný plyn, nebo taky zemní plyn se slevou. Je to skutečně sleva?

 

Na každé informaci je kus pravdy a taky kus lži. Nic není zadarmo a žádná firma nechce prodělávat - žádný dodavatel neprodává energetickou komoditu se slevou. Ekonomické principy podnikání mu to nedovolí. Proto z pohledu nákupu zemního plynu na straně dodavatele se jedná o nepravdivé tvrzení. Každý dodavatel prodává plyn se ziskem s pevně stanovenou ziskovou marží, kde ho konkurenční tlak ze strany ostatních dodavatelů nutí při biznis modelu nastavit si, dle svého uvážení, vyšší, nebo nižší marži. Každé podnikání je postaveno na tom, že firma chce vydělávat a že taky vydělává.

 

Může se stát, že dodavatel plynu má nesprávně nastaven biznis model, že prodělává, a že začne nabízet plyn se ztrátou (se slevou?), aby si udržel trhový podíl. V takovém případě je nejlepší změnit dodavatele, protože je pouze otázkou času, kdy zkrachuje.

 

Když má odběratel zemního plynu smlouvu s vázaností, kde má garantovanou cenu zemního plynu po celou dobu vázanosti, tak jestliže tomuto odběrateli jeho dodavatel nabídne po dobu této vázanosti dodávku plynu za nižší cenu, než k jaké se zavázal ve smlouvě, tak v takovém případě se skutečně jedná o dodávku plynu se slevou, pouze však na straně odběratele, kde táto „sleva“ je slevou pouze po dobu původní vázanosti smlouvy o dodávce zemního plynu.